Meer over de Chromebook


Meer over de Chromebook

Een Chromebook: een laptop, maar dan gunstiger geprijsd. Er is bijna iedere 14 dagen wel iets nieuws te horen over de Google Chromebook. In Amerika is ca. 25 tot 30 procent van de laptops een Chromebook, terwijl dat in Europa op dit moment slechts 1 tot 2 procent is. Maar de Chromebook komt bij steeds meer mensen op het netvlies. Steeds vaker staat de Chromebook in de top 10 van de meest gewilde devices bij de Nederlandse liefhebber. Hoe is dat te verklaren?

Chrome OS – de gunstige kenmerken

Een Chromebook is in de basis een notebook waarop het besturingssyteem van Google draait. Het meeste werkt via het Internet en steeds meer PC-fabrikanten produceren Chromebooks. Eigenlijk is Chrome OS slechts een webbrowser (internet browser Chrome) met diverse toevoegingen. Centraal staat Cloud Computing, waarbij online werken de toekomst heeft en programmeurs zich kunnen richten op de ontwikkeling van webprogramma\’s, zonder zich zorgen te maken over het besturingssysteem. De webapplicaties kunnen draaien op zowel Google Chrome OS als op andere besturingssystemen via internetbrowsers.

Chrome OS heeft vanaf de start als doel een snelle, simpele en veiligere computerervaring voor gebruikers te bieden, die veel tijd online doorbrengen. De programmatuur van Google Chrome OS is daarnaast zo klein mogelijk gehouden. Doordat Chrome OS een klein systeem is, kunnen computers met Google Chrome OS in minder dan 10 seconden opstarten- een belangrijk pluspunt voor de Chromebook.

Google toepassingen

Op een Chromebook is vrijwel alle programmatuur aanwezig die je op een desktop ook vindt. Je kunt er onder andere mee word processen, spreadsheets maken of presentaties ontwikkelen. Google heeft voor elk doel een eigen applicatie vervaardigd: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Verder heeft Google o.a. Hangouts (als tegenhanger van Skype) en Google Play Music (de iTunes van Google). Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail, Google+ en Google Maps.

Met enige uitzonderingen, is het alleen mogelijk webgebaseerde programma\’s te draaien op de Chromebook. De applicaties staan in \’the cloud\’, terwijl de opslag gebeurt op de interne SSD – en uiteraard ook in the cloud. De consument die een Chromebook aanschaft, krijgt (voor een beperkte periode gratis) 100 GB aan opslag bij Google Drive – vergelijkbaar met de dienst van Dropbox. In de online opslag kan men bestanden bewaren en deze delen met anderen.

Naast Google\’s programma\’s, stijgt ook het aantal web-based toepassingen van andere leveranciers. Je hebt ruime keuze uit de applicaties in Google\’s Web Store. Traditionele applicaties bekend van de PC kennen vrijwel allemaal al enige tijd een online variant. Grafische bewerking kan bijvoorbeeld online gedaan worden met Pixlr – een alternatief voor Photoshop. Muziek luisteren kan via Spotify of Pandora.

Op een Chromebook is zo bijna alle software online beschikbaar die ook op een desktop beschikbaar is. Google biedt zelfs functionaliteit waarmee men ook los van internet kan werken.

Chromebook voor iedereen

Laptop voor iedereen? De Chromebook is echt vernieuwend. Hij wordt wel de ultrabook voor iedereen bestempeld. Waarom zou ik een Chromebook kopen? De geinteresseerde is uiteraard op zoek naar een laptop waar hij lange tijd gebruik van kan maken. De voornaamste reden is dat de Chromebook zo eenvoudig te gebruiken is. En omdat deze zo goedkoop is – veel scherper geprijsd dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor onderweg omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. Er is ook vrijwel niet warmteontwikkeling, een positieve eigenschap van de laptop. De Chromebook weegt ook niet veel, waardoor deze gemakkelijk is mee te nemen. Bovendien is alles heel gemakkelijk; er is geen leercurve, alles is direct duidelijk. De prestaties zijn hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hard disk. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De beveiliging van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Kortom: de bekendheid van deze goedkope laptop zal de aanstaande jaren in Europa toenemen. Staat de Chromebook ook al op uw verlanglijst?